Welcome to our

BLOG

Read

Dijital İkiz Nedir?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatımıza birbirinden farklı terimler girmeye başladı. Bu terimlerden biri de “Dijital İkiz” olarak adlandırılmaktadır. Dijital İkiz gerçek / fiziksel dünyadaki bir şeyin dijital dünyada yaratılmış olan kopyasıdır.

Dijital İkiz Hangi Durumlarda Kullanılır?

Dijital İkiz, fiziksel bir nesnenin ya da ortamın risksiz bir klonu / kopyası olduğu için dijital ikiz üzerinde çeşitli çalışmaları ve deneyleri gerçekleştirebilirsiniz. Bu özelliği ile Dijital İkiz başta inşaat sektöründe, arkeolojide, üretim tesislerinde, petrol rafinerilerinde ve şehirlerin kopyasını oluşturmakta kullanılmaktadır.

Dijital ikizlerin bir başka özelliği ise sensörlerden gelen gerçek zamanlı bilgileri güncel tutabilmesidir. Bu sayede fiziksel bir nesnenin mevcut durumuna bakabilir, yaşanabilecek zorlukları tahmin edebilirsiniz.

Dijital ikizlerin bu özellikleri sayesinde yeni projelere para ve kaynak yatırımı yapmadan önce simülasyonlar üzerinden varsayımlarda bulunabilirsiniz. Dijital ikizden elde edeceğiniz veriler ile gerçek dünyadaki riskleri azaltabilirsiniz.

Dijital İkiz Nasıl Oluşturulur?

Dijital ikiz oluşturulabilmesi için ilk olarak gerçeklik yakalama teknolojisi ile elde edilmiş olan bir projeye ihtiyaç vardır. Gerçeklik yakalama teknolojisi ile elde edilen proje üzerinden ihtiyaca göre farklı yazılım ve uygulamalar kullanılarak, veriler dijital ikizlere dönüştürülür. Dijital ikiz oluşturma aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Mühendisler tarafından tasarlanan, tesis konfigürasyonunu tanımlayan temel bir yapılandırılmış veri ve belgeler seti ile başlar.
  2. Elde edilen veriler 2D şemalarla, 3D modellerle ya da lazer taramalarla birlikte kullanılarak daha iyi sonuçlar elde edilir.
  3. Gerekli bilgi alışverişlerinin, veri geçmişinin ve gerçek zamanlı veri çözümlerinin kullanılmasıyla birlikte Dijital İkiz daha da geliştirilir.

Dijital İkiz Teknolojisinin Geleceği

Dijital ikiz teknolojisi bir çok sektörde aktif olarak kullanılmaktadır. Ancak Dijital ikiz teknolojisi sahip olduğu avantajlar ile diğer sektörlerde de aktif olarak kullanılabilecek potansiyele sahip. Örneğin; Hastane yönetimi, afet müdahalesi ile inşaat sektörünün birleştiği alandır. Dijital ikiz teknolojisinden elde edilen projelerin sayısının artmasıyla birlikte sağlık sektöründe kaynakları planlamak ve tahsis etmek çok daha kolay olacaktır.

Bunun dışında ise hükümetler, şehirlerin altyapılarını geliştirmek için dijital ikizlerden faydalanır. Böylece kaynakları çok daha verimli bir şekilde kullanır ve çok daha iyi sonuçlar elde eder. Aynı zamanda şehirlerin dijital ikizlerini oluşturarak, sanal turizm gelirlerini ciddi bir şekilde artırabilir. Dijital ikiz teknolojisi gelecekte müze ve tarihi mekanlar için aktif olarak kullanılacağı düşünülmektedir. Böylece bu tarz alanların ziyaretleri çok daha kolaylaşacaktır.

 

Solvotek Mühendislik, gelişmiş ölçüm tekniklerini farklı disiplinlerde kullanarak etkili çözümler üreten bir mühendislik firmasıdır. Sağladığımız hizmetler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Arkeolojide 3D Lazer Taramanın Kullanımı

3D lazer tarama, geleneksel tarama yöntemlerine kıyasla tüm ortamlarda daha yüksek doğrulta ve daha hızlı sonuçlar elde edebilmenizi sağlamaktadır. 3D lazer tarama sahip olduğu avantajlar ile farklı sektörlerde, farklı alanlarda ve farklı amaçlarla aktif olarak kullanılmaktadır. 3D lazer taramanın kullanıldığı alanlardan biri de Arkeolojidir. Arkeolojide yapılan işlemlerin tarihi dokuya zarar vermemesi gereklidir. Bu yüzden 3D lazer tarama Arkeolojide sık sık kullanılmaktadır.

 

3D Lazer Tarama Hangi Durumlarda Kullanılır?

3D lazer tarama başta binaları, manzaraları ve gemileri kaydetmek için kullanılmaktadır. 3D lazer tarama ile elde edilen ekstra veriler; nokta bulutlarından, yüksekliklerden, planlardan ve kesitlerden çarpıcı video geçişlerine, gerçekçi sanal görüntülere ve 3D modellemelere kadar pek çok farklı çıktıya izin verir.

Yüksek doğrulukta elde edilen 3D veriler, yüksek düzeyde ayrıntı gerektiren tarihi binaların BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) modellerini üretmek için kullanılır.

Ayrıca lazer tarama verileri, tekrarlama yoluyla zemin ya da yapı hareketini izlemek ve belirlemek için kullanılabilir.

 

Lazer Tarama Nasıl Çalışır?

Lazer tarama; göze zarar vermeyen lazerler kullanarak, tarayıcıdan nesnenin yüzeyindeki noktalara olan mesafeyi kaydeder. Bu kaydetme işlemi sonucunda nokta bulutu adı verilen verileri oluşturur. Bu nokta bulutları birleştirilerek, 3D model oluşturulur. Böylece karmaşık nesne ya da yapıların 3D modellemesi kusursuz bir şekilde oluşturulur.

Yersel lazer tarama, havadan manzara / alan kaydetmeye yönelik bir teknik olan LİDAR’a benzer ve genellikle büyük manzara ve alanlar için kullanılmaktadır. Bunun dışında ise çeşitli tarihi eser ya da farklı küçük nesnelerin taranması işlemi için daha küçük 3D lazer tarayıcılar tercih edilir.

3D lazer tarama ile elde edilen sonuçlar yüksek doğrulukta olduğu ve taranan nesneye herhangi bir zarar vermediği için arkeolojide aktif olarak kullanılmaktadır. Arkeolojide 3D lazer tarama işlemine şu 2 projeyi örnek olarak gösterebiliriz;

 

Proje 1: Ani Harabeleri – Surp Prikitch Kilisesi

Ani, turistler tarafından sık sık tercih edilen ve Kars’ta bulunan bir orta çağ Ermeni şehridir. Kilise 1930 yılında yıldırım düşmesiyle birlikte yarısı çökmüştür. Ardından 2013 yılında Solvotek olarak kilisenin ve düşmüş kayaların belgelemesi işlemleri ile ilgili Cyark ve WMF ile birlikte projede yer aldık. Kilisesinin stabilizasyonu ve korunması için ortak projeye geliştirildi. Projenin çıktıları ise 3D modeller, tarama verileri, ortofotolar, 360 görüntüler ve diğer bazı görselleştirme ürünleriydi.

 

Proje 2: İvriz Kaya Kabartmaları

İvriz Kaya Kabartmaları, Konya’nın Ereğli ilçesine yaklaşık 12 km uzaklıkta bulunan İvriz köyü yakınlarında bulunmaktadır. Solvotek olarak Ambarderesi ve İvriz Kaya Kabartmalarının 3D lazer tarama ile belgelenmesi işlemini gerçekleştirdik. Çalışmalarımız kapsamında yüksek çözünürlüklü lazer tarama verilerini kullandık. Bu veriler ile detaylı mesh model ve ortofotolar ürettik.

 

Solvotek Mühendislik, gelişmiş ölçüm tekniklerini farklı disiplinlerde kullanarak etkili çözümler üreten bir mühendislik firmasıdır. Sağladığımız hizmetler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

2 Boyutlu Rölöveden 3 Boyutlu Lazer Taramaya Geçiş

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte 2 boyutlu rölöveden, 3 boyutlu lazer taramaya geçiş yaşanmaya başlamıştır. 2 boyutlu rölöve, günümüzde hala kullanılıyor olsa dahi 3 boyutlu lazer taramaya geçiş oranı oldukça fazladır. Bunun pek çok farklı nedeni vardır. Ancak bu geçişin şüphesiz en büyük nedenlerinden biri, 3D lazer tarama teknolojisinin, 2D rölöveye göre avantajlarıdır. Diğer önemli nedeni ise 3D lazer tarama teknolojisinin uygulama alanının genişliğidir.

Bu yazımızda sizler için 3D Lazer Taramanın 2D Rölöveye Göre Avantajlarından ve 3D Lazer Taramanın Uygulama Alanlarından bahsedeceğiz.

3D Lazer Taramanın 2D Rölöveye Göre Avantajları

3D Lazer Taramanın 2D Rölöveye göre birbirinden farklı avantajları vardır. Bu avantajlardan bazıları şu şekildedir;

  • 3D lazer tarama ile 2D rölöveye kıyasla elde ettiğiniz bilgiler çok daha detaylı ve eksiksizdir. Çünkü geleneksel araştırma yöntemleriyle ayrı noktalar tek tek yakalanır ve noktalardan oluşan görüntüyü elde etmek için noktaları hat çalışması ya da özellik kodlaması ile birbiriyle ilişkilendirmek zorunda kalırsınız. Bu işlem yoğunluğu hatalara sebep olabilir. Ancak 3D lazer tarama ile elde edilen nokta sayısı çok fazladır. Bu sayede görüntü hemen elde edilebilir ve elde edilen görüntü, gerçek görüntünün birebir dijital kopya şeklindedir.
  • 3D lazer tarama, 2D rölöveye kıyasla çok daha hızlıdır. Geçmişte görüntü elde etmek için haftalar ya da aylar harcanırken, 3D lazer tarama ile bu işlem günler içinde tamamlanır. Bu sayede daha hızlı ve daha doğru sonuçlar elde edilirken, proje alanlarına yapılan ziyaretlerin sayısı azalır. Böylece seyahat maliyetleri düşürülmüş olur.
  • 3D lazer tarama, 2D rölöveye kıyasla daha kolay ve daha güvenilirdir. Geleneksel el tipi aletler ile alanları ve binaları doğru bir şekilde ölçmek zaman alıcı ve oldukça zordur. Bunun yanında tarama yapılacak bazı alanlara insanlar tarafından erişim çok zor, bazen imkansızdır. Ancak 3D lazer taramada drone, yersel lazer yarayıcı, el lidarı gibi bir çok ürün kullanılır. Böylece alan / bina tarama işlemlerinde herhangi bir engel ile karşılaşılmaz.

3D Lazer Taramanın Uygulama Alanları

3D lazer taramanın uygulama alanlarından bazıları şu şekildedir;

  • Yol ve köprü tasarımı, inşaat ve bakım işlemlerinde
  • Su ve kanalizasyon tesislerinde
  • Borular, HVAC ve elektrik tasarımında
  • Yapısal bütünlük ve uyumluluğunda
  • Heykeller ve sanat eserlerinde
  • Arkeolojik çalışmalarda
  • Binaların iç ve dış yüzeyinin haritalanmasında
  • Otoparkların, depoların ve bodrumların bakım / onarım işlemlerinde
  • Şehir planlama, mimari, çeşitli tesislerin planlanmasında
  • İnşaat sektöründe
  • Hassas boyutlara, açılara ve eğrilere sahip olan ürünlerin üretiminde
  • Sigorta talepleri için adli delil işlemlerinde (Kaza ya da yakalama işlemlerin öncesi ve sonrası da dahildir.)
  • Miras oluşturma, mimariyi koruma ve yeniden yapılandırma işlemlerinde
  • İnşa edilmiş çizim, izleme erozyonu ve mağara / maden haritalandırılması gibi arazi topografisi ve yapılarda
  • Son olarak geleneksel 2D anket yöntemlerinin yerine kullanılabilmektedir.

 

Solvotek Mühendislik, gelişmiş ölçüm tekniklerini farklı disiplinlerde kullanarak etkili çözümler üreten bir mühendislik firmasıdır. Sağladığımız hizmetler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Gemi Tasarımı ve Kalite Kontrolünde 3 Boyutlu Lazer Tarama

Günümüzde özellikle uluslararası sularda binlerce gemi aktif olarak çalışmaktadır. Nerede olursa olsun, bir geminin doğru bir şekilde çalışması çok önemlidir. Bu yüzden gemiler üretimi de dahil olmak üzere periyodik olarak kontrol ve muayene edilir.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte gemi tasarımı ve kalite kontrolünde geleneksel muayene işlemleri yerine 3 boyutlu lazer tarama teknolojisinden faydalanılır. Peki, gemilerde 3d lazer tarama süreci nasıl işler?

Bu yazımızda sizler için Gemi Tasarımı ve Kalite Kontrolünde 3 Boyutlu Lazer Tarama Teknolojisinin kullanımından bahsedeceğiz.

Gemi Tasarımı

Gemi tasarımı, pek çok farklı aşamadan meydana gelir. Gemi tasarımının ilk aşamasında, ana geminin geometrisi kullanılarak tasarım yapılır. Ana gemi, hidrostatik özellikleri ve gücünü etkileyen yeni geminin geometrisi için bir referans işlevi görür. Ancak bu işlem esnasında çeşitli sorunlar yaşanabilmektedir. Bu sorunların en yaygını, ana geminin orijinal 3 boyutlu çizimlerinin olmamasıdır.

Böyle bir durumda, geminin verilerini elde etmek için geleneksel yöntemler ile nokta verileri elde edilebilir. Geleneksel yöntemler ile nokta bulutu verileri elde etmek zor ve uzun bir yolculuktur. Ancak gemi tasarımı esnasında 3 boyutlu lazer tarama teknolojisinden faydalanılması durumunda nokta bulutu verileri elde etmek kolaylaşır, çok daha kısa sürer ve maliyeti oldukça düşürür. Bu yüzden gemilerde lazer tarama teknolojisi, gemi tasarımı esnasında sık sık kullanılmaktadır.

gemilerde 3 boyutlu lazer tarama ile kalite kontrol ve diğer uygulamalar

Gemilerde Kalite Kontrol

Gemilerin bünyesinde görüldüğünden daha karmaşık, daha çeşitli ve daha yüksek hassasiyet gerektiren yapılar vardır. Gemilerde kalite kontrol işlemleri bu yüzden oldukça zorlu olabilir. Ancak gemilerde lazer tarama teknolojisi kullanılarak bu zorluklar aşılabilir.

Gemilerde tasarım ve denetim gereksinimlerine hızlı yanıt vermek de oldukça önemlidir. Çünkü gemi üreticilerinin sektördeki rakiplerinin önüne geçebilmesinin en temel hususlarında biri budur. Yüksek doğruluk oranında sahip olan 3D lazer tarama teknolojisi, üreticilerin sorunlarını hızlı ve etkili bir şekilde çözebilir.

Ayrıca gemi imalat sürecinde zaman ve atölye koşulları gibi çeşitli etkenlerden dolayı geminin fiziksel hali, tasarımı ile birebir örtüşmeyebilir. Yani küçükte olsa sapmalar meydana gelebilir. Bu yüzden üretilen gemilerin kalitesini kontrol etmek ve montaj hatalarını azaltmak için 3 boyutlu lazer tarama teknolojisi aktif olarak kullanılmaktadır. 3 boyutlu lazer tarama teknolojisi ile bu işlemler oldukça hızlı bir şekilde uygulanabilir.

Diğer Kullanım Alanları

Gemilerde lazer tarama teknolojisi sadece tasarım ve kalite kontrol aşamalarında kullanılmaz. Bunların dışında farklı alanlarda da aktif olarak kullanılmaktadır. Gemilerde lazer tarama teknolojisinin diğer kullanım alanlarından bazıları şu şekildedir;

  • Gemilerin belirli aralıklarla ya da belirli durumlarda muayene edilmesi gerekir. 3 boyutlu lazer tarama teknolojisi ile gemilerin geniş alanları detaylı ve hızlı bir şekilde taranabilmektedir.
  • Gemi boruları farklı uzamsal ve bükülme açılarına sahiptir. Bu boruların taranabilmesi geleneksel yöntemler ile neredeyse imkansızdır. Ancak 3 boyutlu lazer tarama teknolojisinde kullanılan çeşitli yazılım ve modüller ile bu işlem oldukça basit bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Gemilerde lazer tarama teknolojisi ile gemi borularının tüm detayları elde edilip, incelenebilir.

Ayrıca gemilerde lazer tarama teknolojisi ile elde edilen veriler, gerekli veri işleme yazılımı ile orijinal değerleriyle karşılaştırılabilir. Böylece çalışan mühendis ya da teknisyenler verileri inceleyerek onarılması gereken yerleri kolay bir şekilde tespit edebilir.

Solvotek Mühendislik, gelişmiş ölçüm tekniklerini farklı disiplinlerde kullanarak etkili çözümler üreten bir mühendislik firmasıdır. Sağladığımız hizmetler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Scan to BIM Nedir? 3D Lazer Taramanın Yapı Bilgi Modellemesinde Kullanımı

BIM’ın açılımı “Building Information Modeling” şeklindedir. Türkçe karşılığı ise “Yapı Bilgi Modellemesi” ya da “Yapı Bilgi Sistemi” şeklindedir. Scan to BIM ise dilimize taramadan BIM’e şeklinde çevrilebilir.

Scan to BIM; bir binanın mevcut koşullarının fiziksel ve işlevsel özellikleri ile BIM’de dijital bir temsilini oluşturma uygulamasıdır. Scan to BIM işleminde lazer tarayıcı kullanılarak elde edilen veriler, 3D modelleme ortamına aktarılır. Aktarma işleminin ardından ise üretilen 3D model birçok farklı amaç için farklı platformlarda kullanılabilir hale gelir. Ancak 3D lazer taramanın, yapı bilgi modellemesinde (BIM) kullanımı hakkında değinilmesi gereken bazı noktalar vardır.

 

3D Tarama – Gerçekliği Yakalamak

3D lazer tarama ile veriler yüksek hız ve hassasiyetle elde edilebilir.  Günümüzde birçok yeni tasarım proje BIM modeli üzerinde planlanırken, inşa surecinde gerekli görünen kalite kontrolleri yapmak veya renovasyon projelerinde sahadaki durumu BIM model olarak alıp yeni tasarımları onun üzerinde çalışmak gibi birçok amaç için kullanılabilir.

 

Kullanılan 3D lazer tarayıcılar saniyede 2milyondan daha hızlı bir şekilde milimetrik hassasiyette 3D konum verisi toplayarak bulundukları ortamı “nokta bulutu” olarak bilgisayar ortamına taşımamızı sağlarlar. Yersel lazer tarayıcılar veya mobil tarayıcılarla toplanan veriler registration işlemi ile birbirleriyle birleştirilip bütünleşik bir nokta bulutu elde edilir. Bu nokta bulutu referans olarak kullanılarak BIM platformlarında modelleme işlemi yapılır.

 

3D Modelleme – BIM Uyumlu Model

3D Tarama sonucu ortaya çıkan üç boyutlu nokta bulutu verisi LFM, Cyclone ya da Recap gibi nokta bulutu işleme yazılımları ile Revit ve Archicad gibi modelleme uygulamalarına aktarılır. Bu veri yeniden modelleme, yeniden tasarım ya da renovasyon gibi uygulamalarda kullanılabilir. 3D lazer tarayıcı ile belgelemesi yapılan sahanın birebir durumu ölçülmüş olur.  Açılı duvarlar, düzgün olmayan zeminler vb. gibi durumların modellenmesi Scan to BIM surecini BIM tasarım model surecinden ayıran en büyük detaylardır.

BIM yazılımları tasarım amaçlı kurgulanmış yazılımlar olduklarından, duvarlar tam açılarda, zeminler düz bir şekilde modellenir, ancak Scan to BIM in ihtiyaç duyulduğu projelerde proje isteklerine göre bunlar 1:1 modellenebilir.

BIM modelleme surecinde modellemede kullanılacak detay bilgisi LOD (level of detail) ile tanımlanır, buna göre tasarımda kullanılacak elemanların modelde hangi detayda gösterileceği belirlenir ve o proje standardına göre çalışmalar devam ettirilir.

Scan to BIM de ise objelerin detayından çok hangi doğrulukta modelleneceği daha anlamlı bir tanım olur. Burada da LOA (level of accuracy) ile ifade edilen doğruluk gruplarının kullanılması anlam kazanır. Çünkü 3D lazer tarama verisinden elde edilen bilgi ancak yuzeyde gorunen kadardir. Yani bir duvarin icinde bulunan katmanların bilgisine sahip olamazsınız, ancak o duvarı hangi doğrulukta modelleyeceğinizi konuşabilirsiniz.

 

Scan to BIM’ın Kullanım Alanları

Scan to BIM uygulamasındaki temel amaç, yapının gerçek inşa edilmiş koşullarını yakalamaktır. BIM, kullanımı boyunca bina tesislerini üreten ve koordine eden bir bilgi havuzunun sunulmasına yardımcı olur.

Günümüzde Scan to BIM uygulaması genel olarak inşaat projelerinde üç aşamada aktif olarak kullanılmaktadır:

  • Tasarım: Bu aşamada şantiye arazisinin ve çevredeki diğer yapıların, çevrenin as built (as-built, bir inşaat ya da projenin güncel hali anlamına gelmektedir.) BIM modeli için kullanılmaktadır.
  • İnşaat: Bu aşamada BIM, devam eden inşaat işlerini geniş ölçüde temsil eder. Yönetmeliklerde belirtilen tolerans değeriyle karşılaştırma yapılır ve nokta bulutu ile modeli ile tasarlanmış BIM modeli arasındaki farklılıklar tanımlanır.
  • Tesis Yönetimi: Dokümantasyon, Bina Performans Analizi ve Tesis Yönetimi İşlevleri aşamalarında Scan to BIM uygulamasında aktif olarak faydalanılır.

 

Scan to BIM’ın Faydaları

Scan to BIM’ın faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Scan to BIM ile mevcut yapının modeli üzerine üretilen tasarımlar daha güvenlidir.
  • Scan to BIM uygulaması sayesinde planlama sürecini başlatmak ve proje riskini değerlendirmek için inşaat alanın sık sık ziyaret edilmesi gerekmez. Böylece zamandan tasarruf sağlanmış olur.
  • Daha hızlı karar vermeyi ve projelerdeki değişikliklerin bütün proje paydaşları tarafından daha iyi anlaşılmasını kolaylaştırır.
  • Scan to BIM, inşaat projelerinde daha iyi sürdürülebilirlik sağlar.
  • Scan to BIM iletişimi kolaylaştırdığı için iş birliğinin sağlanmasını sağlar.
  • Scan to BIM sayesinde mevcut yapı ile tasarım arasında herhangi bir çakışma (clash) olup olmadığı kontrolü yapılarak maliyetleri düşürür.

 

Solvotek Mühendislik, gelişmiş ölçüm tekniklerini farklı disiplinlerde kullanarak etkili çözümler üreten bir mühendislik firmasıdır. Sağladığımız hizmetler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

3 Boyutlu Taramayla Tasarım Maliyetinizi Düşürmenin 3 Yolu

3 boyutlu tarama işlemleri, günümüzde pek çok farklı firma tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. 3 boyutlu taramadan faydalanan şirketler, 3 boyutlu taramanın avantajlarının farkındadır. 3 boyutlu taramanın diğer ölçüm yöntemleriyle karşılaştırıldığında, maliyeti daha düşüktür. Bu yazımızda sizler için 3 Boyutlu Taramayla Tasarım Maliyetinizi Düşürmenin 3 Yolundan bahsedeceğiz.

 

Tasarımda Esneklik

Bir projenin gerçekleşme süreci oldukça zahmetli ve maliyetli bir süreçtir. Çünkü projenin tasarıma uygun bir şekilde ilerlediğinden emin olmak için sürekli ölçüm yapılması ve kontrol edilmesi gerekir. Bu durum, tasarımların basitleştirilmesine neden olur. Bu nedenle tasarımlar basitleştirilerek, hata payı düşürülmeye ve kontroller azaltılmaya çalışır. Ancak bu basitleştirme gereksinimi sebebiyle tasarımdaki esneklik ortadan kaybolur.

3 boyutlu tarama ile tasarımlarınızın esnekliğinden ödün vermek zorunda kalmazsınız. 3D tarama ile tasarım süreci kısaltılır ve tasarımlarınızı sanal ortamda gerçekleştirdiğiniz için değişiklikleri test ederken, maliyeti düşünmek zorunda kalmazsınız. Böylece ortaya çok daha özgün tasarımlar çıkarabilirsiniz.

 

Düşük Hata Payı ve Yüksek Kalite

3 boyutlu tarama ile kısa sürelerde 3 boyutlu dijital modeller ya da projeler oluşturabilirsiniz. Model ve as-built projenin karşılaştırmasını kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Böylece tasarımınız ile uygulama arasındaki farkları çok kolay bir şekilde keşfedebilir ve gerekli değişiklikleri 3D model üzerinde yapabilirsiniz. bu sayede kalite kontrol süreci kolaylaştırılmış ve hızlandırılmış olur. Böylece tasarımınızdaki tüm değişikliklerin, projeye düşük hata payıyla uygulanmasını sağlayabilirsiniz.

 

Zaman Yönetimi ve Düşük Maliyet

Günümüzde her alanda zaman yönetimi ve yapılan işlerin düşük maliyetli olması çok önemlidir. 3 boyutlu taramadan faydalanarak proje ölçüm, tasarım ve planlama maliyetlerini azaltabilirsiniz. Bunun sebebi ölçüm için harcanacak olan sürenin azalması ve potansiyel değişiklikleri dijital model üzerinde test edebilmenizdir. Böylece süreç her açıdan hızlandırılarak, maliyet düşürülür ve zamandan tasarruf edilir.

Solvotek Mühendislik, gelişmiş ölçüm tekniklerini farklı disiplinlerde kullanarak etkili çözümler üreten bir mühendislik firmasıdır. Sağladığımız hizmetler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.